Student financial aid for swedish students

Table of Contents

Finansiellt stöd för svenska studenter 

När det gäller finansiering av dina utlandsstudier har du som svensk student möjlighet att få studiestöd och studielån från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Med CSN kan du ansöka om studiestöd och lån till både kursavgifter och levnadskostnader samt resekostnader till och från din studiedestination. Behöver du ytterligare finansiellt stöd utöver detta så finns det även möjlighet att ansöka till olika former av studiestöd som till exempel om du har barn eller till försäkringar.

Hur ansöker jag om CSN bidrag och lån?

För att ansöka om CSN så behöver du logga in på CSNs hemsida. med ditt personnummer och e-legitimation, alternativt om du saknar e-legitimation kan du även logga in med ditt personnummer och en personlig kod som går att beställa direkt från CSNs hemsida. Tänk på att om du inte har e-legitimation så kan du endast skicka in din ansöka om studiemedel via post.

Du går sedan in och ansöker via Mina Sidor. Kom ihåg att när du ska studera utomlands krävs det att du skickar in diverse bilagor tillsammans med din ansökan. Det är rekommenderat att du noggrant kollar upp vilka bilagor som behövs så att allt är med i din ansökan från början. Om det saknas bilagor kommer CSN inte kunna behandla din ansökan direkt och det kan resultera i att ditt beslut kan dröja. Exakt vilka bilagor som behövs skickas med i din ansökan kan du läsa om här. Ett tips är att ansöka om studiestöd och studielån för ett helt läsår direkt!

Efter att du har fått ett godkänt beslut om dina studielån och bidrag kommer CSN betala ut merkostnadslån, alltså de lån du tar för eventuella kursavgifter, försäkringar och resekostnader, cirka 3 veckor innan kursstart. Resterande studiestöd och lån betalas ut månadsvis.

keep track

Vem kan få studielån och studiebidrag från CSN?

För att få studiemedel från CSN måste du ha bott- och varit folkbokförd i Sverige i minst 2 sammanhängande år. Här finns det dock vissa undantag, det går att läsa mer om här. Tänk på att se till så att du inte har några obetalda lån från CSN sedan innan, samt att om du har haft studiestöd från CSN för tidigare studier så är det jätteviktigt att du har blivit godkänd på de tidigare studierna. Har du otillräckliga resultat från tidigare studier så kan det bli svårt att få beviljat nytt studiestöd. Vet du med dig att du har otillräckliga resultat från tidigare studier så måste du läsa de högskolepoäng eller dylikt som du saknar igen. Detta behövs inte göras i samma utbildningsform. Mer om hur du går tillväga när du har otillräckliga studieresultat sedan innan kan du läsa om här.

Slutligtvis

Att söka CSN för utlandsstudier kan kännas komplicerat, men vi på Asia Exchange finns här för dig om du har frågor eller behöver hjälp. Vi på Asia Exchange har inte hand om din CSN-ansökan utan den ansöker du alltid om direkt hos CSN. Behöver du däremot fler bilagor eller liknande från skolan eller dylikt så är det bara att kontakta oss! Om det är oklarheter gällande själva CSN-ansökan så är det bäst att kontakta CSN direkt via telefon eller mail, så ska de hjälpa dig!

Vill du studera i utomlands? Ta reda på mer information här! 

Asia Exchange är ett finskt företag som erbjuder möjlighet till att studera utomlands i Asia för studenter över hela världen. Vill du få restips och våra senaste blogginlägg direkt till din mailadress? Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Om du har frågor om utlandsstudier, tveka inte med att kontakta ossVi återkommer till dig så snart som möjligt!